Tiha epidemija

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje mineralne gustoće kosti. Time kost postaje manje čvrsta, i stoga podložna prijelomima, spontanim ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prijelom zdrave kosti.

Osteoporoza je jedna od pet najčešćih kroničnih bolesti koja predstavlja ogroman medicinski i ekonomski problem u starijoj populaciji. Svaka druga žena bijele rase tijekom života ima vjerojatnost za osteoporotični prijelom. Kako se broj starijih osoba stalno povećava, očekuje se prava epidemija prijeloma. Predviđa se da će broj prijeloma vrata bedrene kosti u svijetu, procijenjen na 1,7 milijuna 1990. godine, porasti na čak 6,3 milijuna 2050. godine. Važno je naglasiti da 15-20% žena umire tijekom prve godine nakon prijeloma vrata bedrene kosti zbog izravnih ili neizravnih posljedica prijeloma, a dodatnih 25% zahtjeva dugotrajnu kućnu njegu. Samo 1/3 bolesnica u potpunosti vraća funkciju kao prije prijeloma !

Prijelomi znače i teško materijalno opterećenje za zdravstveni fond u SAD-u. Izravni medicinski troškovi za liječenje osteoporotičnih prijeloma iznose 7-10 milijardi $. Stoga je dužnost primarne zdravstvene zaštite prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze.

Iako se svijest o osteoporozi proširila među liječnicima i ugroženom populacijom, zbog velike prevalencije i nedostupnosti dijagnostičkim metodama zbrinjavanje osteoporoze još uvijek nije zadovoljavajuće.

Naročito u menopauzi…

Najčešći uzrok osteoporoze je nedostatak ženskog spolnog hormona, estrogena, koji nestaje nakon menopauze ili nakon odstranjenja jajnika. Manjak estrogena u ranijoj životnoj dobi značajan je rizični čimbenik za osteoporozu i u mlađih žena.