Prijelomi kosti

Koje kosti su zahvaćene?

Rizik za prijelom kosti je vrlo specifičan s obzirom na mjesto prijeloma. Ovisi o građi zahvaćene kosti i opterećenju kojem je ona izložena.

Kosti se sastoje od tvrdog, gustog vanjskog sloja kortikalne kosti i unutrašnje rešetke spužvaste kosti, koja je izgrađena od međusobno povezanih trabekula. Trabekule su tako složene da pružaju otpor mehaničkoj sili.

Kosti koje imaju visoki trabekularni sadržaj (npr. kralješci) imaju znatno veći rizik za prijelom u pacijenata s metaboličkim koštanim bolestima, kao što je osteoporoza, nego kosti s manjim trabekularnim sadržajem.

SADRŽAJ TRABEKULARNE KOSTI NA RAZLIČITIM MJESTIMA SKELETA
kralješci 66-90%
bedrena kost
(intertrohanterni dio)
50%
bedrena kost (vrat) 25%
donji dio palčane kosti 25%
srednji dio palčane kosti 1%
trup bedrene kosti 5%

Prijelom, rizik i dob

Učestalost prijeloma u žena naglo raste iza 35.god. Tada se najčešće događaju prijelomi kralježaka, bedrene kosti (kuka) i donje trećine podlaktice (Colle-ov prijelom).

U dobi od 70 godina 25 % žena ima barem jedan prijelom kralješka, a u dobi od 80 godina gotovo sve žene će zadobiti kompresivni prijelom kralješka.

Učestalost prijeloma kuka dramatično raste s dobi. U mnogim zemljama bolesnici s prijelomom kuka vrlo često zauzimaju 20 % kreveta na ortopedskim odjelima.

U prvih pet godina nakon menopauze, učestalost prijeloma ručnog zgloba raste strmo i doseže vrh u dobi od 55 godina.

Troškovi

Osteoporotični prijelomi su značajan uzrok bolesti i smrtnosti. Prave troškove za osteoporotične prijelome je teško izračunati, ali mogu biti procijenjeni i u socijalnom i ekonomskom smislu.

Prijelomi su veliko opterećenje za bolesnike s osteoporozom jer ih čine nesposobnim za normalan život i smanjuju kvalitetu života.

Ekonomski troškovi osteoporotičnih prijeloma uključuju bolničku skrb zbog prijeloma, gubitak radnih dana, kroničnu skrb zbog komplikacija i rehabilitacije, te troškove lijekova.

U Sjedinjenim Državama ukupni troškovi osteoporoze vezani za prijelome se procjenjuju na 7-10 milijardi dolara svake godine.

U Njemačkoj, troškovi prijeloma kuka u starijih ljudi se procijenjuju na 600 milijuna DM na godinu.